it´s too late to be late again

Články



Pravděpodobnost v Geogebře


Binomické rozdělení jako zábava?

Zkušenost je taková, že pravděpodobnost patří k hodně obtížným tématům. Tedy podle názoru studentů, i když je pravda, že si tuto oblast trochu užívám. Na druhé straně, oni sami přišli s úlohou o koupi určitého počtu lístků do tomboly a pravděpodobnosti, že nic nevyhrají. Látka je ale pro ně opravdu náročná, pokud se neomezíme jen na jednoduché úlohy o hodu mincí nebo kostkou. A je taky zábavná, i když tento názor je ve třídě hodně ojedinělý (nejvíc to asi prožívám já).

Součástí je binomické rozdělení. Je poměrně dobře pochopitelné a lze vymyslet hezké úlohy počínaje uvedenou kostkou a konče penaltami ve fotbalu. Jako skvělá motivace může posloužit i Geogebra. Jeden její modul je na pravděpodobnost zaměřen a právě binomické rozdělení se modeluje skvěle.

Zadáte počet pokusů, pravděpodobnost úspěchu (doplňkový jev se dopočítá automaticky) a sledovaný jev. Perfektní je výpis jednotlivých pravděpodobností v tabulce, protože si tak můžete snadno pohrát s pojmy alespoň, nejvýše, právě, … Vytvoříte výkladovou úlohu, na které lze prezentovat výsledky např. při stovce pokusů, kdy studenti nevidí jen čísla, ale také modelový graf.

Jde o další přínos Geogebry do výuky matematiky na střední škole, který těžko najde konkurenci. Jednak kvůli obtížnosti pravděpodobnosti, a dále jako dynamický nástroj, který zákonitě musí kantory bavit. Ve videu pod článkem najdete krátkou ukázku jedné úlohy. A mimochodem, situaci s lístky v úvodu jsme binomickým rozdělením spočítali.

Pokud rádi pracujete s tabulkovým kalkulátorem, najdete binomické rozdělení i v Google tabulkách. Pravděpodobnost tady vypočítáte snadno a podle mne je důležité vědět, že podobné funkce v kalkulátoru jsou. Je zde i druhá funkce pro rozsah. Pro výuku je ale Geogebra lepší, neboť propojuje výrokovou logiku s vizuálním výstupem včetně tabulky s jednotlivými pravděpodobnostmi a počtem úspěchů.
>>>>>

12-02-2023

Na Timovi
Ve světě