it´s too late to be late again

Články



Chromebook a aktualizace


Každý příběh jednou končí.

Psát o procesu aktualizací v operačním systému Chrome OS je asi zbytečné. Vlastně o nich ani nevíte, ony vás totiž nepotřebují. Rychlost a spolehlivost při instalaci nových verzí je bezkonkurenční, to je poezie v IT. Ale každý příběh jednou skončí a můj dnes již starý Chromebook Acer 14 for Work začíná dostávat nepříjemnou hlášku. Že aktualizace skončí v červnu letošního roku.

Po 6,5 letech by tedy měl odejít do starého železa. Jenže jedna věc je představa Googlu o stáří stroje, druhá věc je stav současného chromebooku. Ten je totiž neuvěřitelný! Hardwarově v pohodě stíhá všechno a akumulátor vydrží i dnes okolo šesti hodin. Můj dva roky starý školní notebook s Windows chce dobíjet po třech hodinách provozu.

Konec aktualizací tedy neznamená vyřazení chromebooku. I po letech obdivuji kvalitu zpracování, údajně jde o nějaký vojenský materiál. Nikde nevrže, nic se neviklá, cokoli připojím, načte se okamžitě. Googlovský ekosystém bez ztráty kytičky. Vlastně to je docela nuda, protože Chrome OS vás nenutí přemýšlet, proč něco nefunguje.

Když jsem si před čtyřmi měsíci pořizoval nový iPad, trochu jsem polemizoval s myšlenkou na nějaký lepší chromebook. Nakonec zvítězil tablet, ale důvod je spíše v zakoupených aplikacích než v chromebooku. Pracovně jsem stejně v Google Workspace, což je prostředí skvěle fungující v Chrome OS i iPadOS.

Troufám si tvrdit, že patřím mezi ty, kdo s chromebooky ve školství u nás začali. Najít tehdy nějakou diskusní platformu o Chrome OS bylo složité a já se rozhodoval jen na základě zkušenějších z YouTube v zahraničních recenzích. Někdy před pěti lety jsem se bavil s jedním kolegou, že bylo zajímavé, jak již tehdy chromebooky v Americe začaly vytlačovat ze škol iPady. Dnes to je jasné, ekosystém Googlu je pro vzdělávání lepší než od Applu. A nejen to, jejich správa je pohodlná, rychlá a je snem každého ajťáka.

23-04-2023

Na Timovi
Ve světě