it´s too late to be late again

Články



Samsung Galaxy S6 Lite


Tablet, který určitě není nejlepší, ale zároveň nezklame.

Jsem zvyklý používat už dlouho iPad. Před devíti lety jsem ale dostal Nexus, což byl referenční tablet Googlu vyráběný firmou Asus. Byl skvělý, s Androidem asi nejlepší zařízení, které jsem měl kdy v ruce. Bez nadstaveb a v 7" byl ideální. Je to zvláštní, ale pořád vnímám rozdíl mezi smartphonem o úhlopříčce blížící se sedmi palcům a malým tabletem. Po pěti letech přestal fungovat dotyk na displeji, ale přesto jej stále mám jako ukázku povedené technologie.

Teď jsem dostal k užívání tablet Samsung S6 Lite ve verzi z roku 2022, tedy s lepším procesorem. Byl jsem hodně zvědav, jestli jej využiji ve výuce, kdy jinak běžně používám chromebook. A taky mne zajímalo jestli dosahuje možností základních iPadů 9. a 10. generace. Uvítal bych čistý Android, ale to bych asi chtěl příliš.

Samsung Galaxy S6 Lite

Ruční psaní
Přiložené pero působí při psaní velmi měkce, obzvlášť ve srovnání s Apple Pencilem. Píše se s ním ale skvěle. Velká přidaná hodnota nativní aplikace Notes je ve velmi kvalitním převodu psaného textu na tiskací, což v mém písmu považuji téměř za zázrak. Takže jako náhrada sešitu se hodí. Pokud chcete, není problém použít Google Jamboard, také funguje výborně.

Export
Jakmile potřebujete napsaný text někam poslat, z aplikace jej vyexportujete do docx, pdf, pptx, txt, jpg i do dalších formátů. Rovnou pošlete mailem nebo jen uložíte do tabletu a cloudu. Celý postup je logický.

Editace fotografií
Stáhl jsem si Snapseed, který nejraději používám i v iOS. Lepší aplikaci zdarma pro rychlé úpravy fotek neznám.

Internet
Nativní prohlížeč od Samsungu nebo Chrome, je to vcelku jedno. Oba pracují spolehlivě a jsou dostatečně rychlé. Vzhledem k tomu, že jsem na tabletu přihlášen pod školním účtem, záložky nesynchronizuji.

Promítání
Tablet neumí zdvojovat obraz na dataprojektor. Žádná redukce ani připojení nefunguje a na webu jsem četl, že S6 Lite to nepodporuje. Občas používám vizualizér, což je solidní náhrada. Ale chybějící možnost přímého spojení je velký nedostatek. Aspoň pro mne v roli kantora. Je to zkrátka hodně osobní zařízení. Nicméně, pokud potřebujete rychlý zápisník nebo sešit, tablet má smysl.

Propojení s telefonem
Pro mne velký problém, protože nepoužívám Android. Ale v případě mobilu má tablet možnost synchronizace. Nemám to vyzkoušené, ale recenzím věřím, Samsung se snaží dát svým technologiím i cloudu ekosystém podobně jako Apple.

Závěr
Za cenu pod 8000 Kč lepší tablet nekoupíte. Navíc má při vnitřní paměti 64 GB i slot pro SD kartu. Pero je v ceně a vyplatí se i originální magnetické pouzdro, které slouží jako stojánek ve dvou polohách. S6 Lite je lehčí než iPad a je spíše podlouhlý. Vysoký podobně jako iPad 10. generace, zároveň ale výrazně užší. Úhlopříčka 10,4" je dostatečná, já bych klidně bral i menší. Pro poznámky jej srovnávám s čtečkou/zápisníkem Onyx Boox Nova 3, který má displej 7,8". Pro mne to je uživatelsky vyrovnané, dokonce i cenově. Jde vlastně jen o rozhodnutí, zda chci barevné psaní, nebo mi stačí e-ink.

Ještě jedna zkušenost
Potřeboval jsem kvůli své chybě provést tvrdý restart do továrního nastavení. Neskutečné lopocení s mnoha pokusy se nakonec povedlo, ale doufám, že to bylo naposledy. Bezpečnostní rozhraní Samsungu se bránilo statečně, naštěstí ale existuje YouTube…

01-10-2023

Na Timovi
Ve světě