it´s too late to be late again

Články



Onyx Boox vs. tablety


Dnes je to spíše otázka osobních priorit.

Poněkud kontroverzní název, protože sám nemám jasno, jestli je Onyx Boox Nova 3 jen víceúčelová čtečka nebo nabízí víc. A tak používám název e-inkový tablet. O zařízení jsem již psal, zde jde víceméně o drobné doplnění. Já vlastně už v Onyxu knihy moc nečtu. Několik jich za sebou mám, ale Kindle mi vyhovuje víc. Takže nejčastěji si píšu poznámky, protože v tom je Onyx Boox skvělý.

Postupně ale docházím k tomu, že velikost displeje 7,8" by mohla být větší. Když si nastavím 16 řádků, popíšu stránku poměrně rychle. Při dvaceti řádcích je zase text hůř čitelný, obzvlášť v mém rukopisu. Také mi dlouho trvalo, než jsem si přizpůsobil tloušťku pera, která víc vyhovuje šestnácti řádkům.

Když to porovnám s iPadem a Apple pencilem, tak tam je to v pohodě. Jenže iPad není tak skladný a dobíjení pera (1. gen.) je někdy otravné. S-pen u Samsungu S6 Lite je asi nejlepší, nedobíjí se, umí gumovat a tablet má ještě rozumnou velikost i hmotnost. Ale pero u Onyx Boox je rovněž skvělé a gumovat umí také.

E-inkové tablety Onyx jsou v portfoliu i větší. Je zvláštní, že s úhlopříčkou okolo 10" bývají podivně široké. To považuji za minus, protože jsem zvyklý psát kratší řádky. Vyhovuje mi sešitový formát a možná jde spíše o generační zvyk. Moji studenti používají tablety ve stále větší míře, takže rozměry možná neřeší. Pro mne má ale ergonomie svůj význam.

Ještě jedna hodně subjektivní zkušenost. U obou zmíněných tabletů (iPad, Samsung) můžete psát na volně rolovatelný nekonečný papír, pokud zvolíte vertikální posouvání. Mně to vyhovuje, protože si stránku posunu do poloviny displeje a mám přehled o tom, co jsem napsal. Onyx Boox skočí vždy na novou prázdnou stránku. Vypadá to jako drobnost, ale když píšete hodně často delší texty, je otravné se vracet o celou stránku. Jde o Android a lze očekávat, že se to v dalších aktualizacích vyřeší. Ale proč to nemohlo být od začátku?

17-03-2024

Na Timovi
Ve světě