it´s too late to be late again

Články



Okruh přes Zdemyšl


Další hezká trasa spojuje město a les.

Čas od času sestavím novou trasu v našem okolí. Tentokrát jsem zvolil nepříliš dlouhý, ale také ne úplně jednoduchý běh na Kozí vrchy k místu zvanému Zdemyšl. Kdysi tu stávala hájovna, dneska ji připomínají zbylé kameny. A několik let stará ikona sv. Hubert na rozcestí. Šlo mi od začátku o okruh a již první část výběhu je obtížnější.

Nad vlakovou stanicí Loket - předměstí vybíhám pěšinou po svahu. Místy úzká cesta je dlouhá asi 600 m, poté se napojím na asfaltku z Tovární ulice. Další úsek dlouhý asi 1,5 km končí na Zdemyšli. Okolo běhám často, když pokračuji výš na Kozí vrchy. Vzhledem k tomu, že jde o lesáckou silnici, běhat se tu dá téměř celý rok. Teď ale mířím do lesa. Po levé straně mám Loketský vrch, který se ztrácí v porostu. Od tohoto místa již cesta vede po rovině, nebo klesá.

Rozcestí u bývalé hájovny Zdemyšl
Jak je vidět na snímku, počasí nic moc a cesta bahnitá. I tak trasa stojí za absolvování.

Je to nejhezčí úsek celé trasy, moc rád tu chodím i běhám. Lesní cesta je parádní, i když bez větších úprav. Přes pohodlnou šířku musím dávat pozor, protože je plná kamenů a dřeva. Pod listím není nic vidět a klesání v další části klouže. Vpravo je v dálce vidět Vildenava a můj další oblíbený kopec Lysý vrch. Možná to znáte, běžíte a napadá vás, kam vyrazíte příště. Přesně tyto pocity mám teď.

Čeká mne trochu krkolomný seběh do Tovární ulice. Opět jde o část trasy, která je hezká díky výhledu, zejména na podzim do plných barev. Skalnatý terén lehce podkluzuje, ale za chvilku se napojuji na asfaltovou cestu. Teď už zbývá jen kilometr a jsem doma.

Jde o zajímavý okruh, který i na šesti kilometrech umí pozlobit. Je v něm všechno, co si může krosař přát, počínaje převýšením a konče blátem. Také není problém si na Zdemyšli říct, že nejdříve vyběhnete až k dalšímu velkému rozcestí u altánků, vrátíte se, teprve potom vyrazíte do lesa. Tato část kopců totiž není turisticky tak atraktivní a je tu docela klid.
>>>>>

19-05-2024

Na Timovi
Ve světě