it´s too late to be late again

Články



Až na sever!


Skandinávie v příbězích mne opravdu baví.

V Norsku, Švédsku a Dánsku jsme byli s Léňou před třemi desítkami let. S každou uvedenou zemí mám spojeno několik vzpomínek. Norsko za polárním kruhem a noční toulky v okolí Bodø, Švédsko a Millesgarden ve Stockholmu, Dánsko a co jiného než Christianii v Kodani, že? Vloni jsme si užili Skandinávii znovu, tentokrát Norsko, Bergen a Skandinávské pohoří a jižní Island včetně erupcemi ohroženého Grindavíku. A když k tomu přidám předloňské Finsko…

Až na sever

A tak je vlastně normální, že se nám objevila pod stromečkem kniha Až na sever! hned dvakrát. Autorka Albína Mrázová k uvedeným zemím přidala Faerské ostrovy a Grónsko, což beru jako výzvu do příštích let. Popisné cestopisy mne moc nebaví. Ale tady najdete příběhy, které jsou skvělé a zábavné.

Nevím, jestli to je tím, že jsme řadu uvedených míst taky navštívili, ale knihu jsem přečetl na jeden zátah. Dokonce s jistou mírou nostalgie. Najednou jsem znovu koukal na krásný Bergen z kopce Fløyen, nechal se smáčet rozprášenými kapkami vodopádu Gullfoss a pozoroval papuchalky na skále u Black beach. Ostatně naše Pája na Islandu strávila několik měsíců.

Jestli máte rádi severní země, knihou se skvěle naladíte. Navíc autorčin Instagram je také bohatý na zážitky, doporučuji jej prolistovat.

26-05-2024

Na Timovi
Ve světě