it´s too late to be late again

Články



Krudum 2024


Běh, který prověří v každém věku.

Na vrchol Krudum jsme s kamarádem Michalem vyběhli 9. září 2017. Docela dávno, že? Od té doby jsem byl několikrát u kostela sv. Mikuláše, což je také slušný běžecký cíl. Ale Krudum je jiná výzva! Máte za sebou 7 km ve vcelku klidném stoupání, abyste pro poslední úsek sebrali zbytek energie a vrchol zdolali. I teplota vzduchu se výrazně snižuje, dokonce jsem několikrát zažil nahoře sníh, i když jsem běžel nalehko.

Nyní to je ale jinak. Po deštivých nedávných dnech je krásně slunečno, teplota okolo 10 stupňů a je jasné, že půjde nahoru. V batohu mám malou vodu a suché triko pro zpáteční běh, který bude téměř celý z kopce. Je krátce po sedmé hodině ranní a ve městě se všechno chystá na příval turistů na slavnosti. Nejvyšší čas zmizet od té taškařice někam do lesa!

Výhled z rozhledny

Popisovat trasu je zbytečné, ostatně ji najdete na stránkách Outdoor Loket. Spíše jde o můj pocit. Po vyběhnutí až k rozhledně zkouším ve stejném tempu pokračovat i na ni, ale v polovině mám dost hlavně z neustálého točení jedním směrem. Nahoře to je až kýčovité. Modrá obloha bez mraků, jen slabý vítr a hlavně jsem na Krudumu po celou dobu sám. Překvapilo mne, že zmizelo odpočívadlo.

Rozcestník u rozhledny

Běh zpátky je kratším a prudším směrem. V horní části jsem hodně opatrný, ale v té spodní a pozvolnější zakopávám o kámen. Je to s pádem a odřeninou na noze. Ke sv. Mikuláši to mám ale asi jen pět minut, a tak to moc neřeším. U kostela si umývám krev a naštěstí mám papírové kapesníky na zakrytí. Už jen výměna trika a čelenky a sbíhám dolů do Lokte.

Z běhu mám upřímnou radost. Trasa mne lákala docela dlouho a možná to už znovu nedám. Přece jen 17 km, přičemž prvních devět je pořád do kopce, chce nějakou přípravu. Letos mám prozatím neběháno ve srovnání s předchozími roky o dost víc, za což může deštivé počasí, neboť tak šidím koloběžku. Ale už se zklidňuji. V odkazu pod článkem najdete video z dřívějšího běhu, takže si můžete představit, jak taková trasa vypadá.
>>>>>

23-06-2024

Na Timovi
Ve světě