it´s too late to be late again

Články



Hlubina a Strach


"Nesnáším, když si lidé, pro které jsou matematika, fyzika nebo chemie příliš těžké, namlouvají, že rozumí podstatě reality."

Na knížku Jozefa Kariky Strach jsem se chystal dlouho. Nakonec jsem rád, že jsem to odkládal. V loňském roce totiž vyšla Hlubina, která ji dějově předchází. Přesně o 27 let, což ale není tak podstatné. Datuje se totiž do roku 1963, jde o období, které vnímám hodně osobně. Stalo se toho tehdy dost.

Děj obou knih je hororový a jeho posazení do středního Slovenska dramatičnost nijak nesnižuje. Spíše naopak, kdo poznal blízké hory, pochopí. Mne ale na Hlubině zaujala vedlejší linka. Tehdejší fungování STB a VB i dnes působí hodně drsně. A díky tomu si představuji nové souvislosti, které pro mne nejsou jednoznačné fikce. Ta doba musela být šílená a rozhodně ne jen na Slovensku.

Jozef Karika moc neřeší šťastné konce, takže lze očekávat napětí až do samého závěru. Strach vyšel dříve, Hlubina nedávno. Ale pokud jste knihy nečetli, začněte jí. A abych nezapomněl, určitě si přečtěte i Trhlinu.

Hlubina a Strach

07-07-2024

Na Timovi
Ve světě