it´s too late to be late again

Články



XDHTML - referenční příručka, XCSS - referenční příručka


Autor: Pavol Mikle (obě knihy)
Vydal: Zoner Press, 2004

Publikace, o kterých zde píšu, by měl mít každý, kdo chce tvořit weby. Důvod je jednoduchý - jedná se o referenční příručky v tom nejlepším významu. Přestože se může zdát, že se zde pouze opakují definice a popisy, které je možné najít prakticky kdekoli (včetně Internetu), obě knihy jsou trochu jiné.
Proč? Především formátem - jsou v kroužkové vazbě, drží otevřené na straně, kterou používáte, dobře se do nich vpisují vlastní poznámky (má neřest). Je zřejmé, že to není to hlavní. Důležitý je přece obsah.

XDHTML - referenční příručka popisuje význam všech značek používaných v jazyku HTML/XHTML, strukturu a stavbu webu, DTD specifikaci a další pojmy, které se v tvorbě webových stránek mohou objevit (JavaScripty, souborové objekty a multimédia).
Dále popisuje nejdůležitější protokoly - HTTP, TCP/IP, vysvětluje význam termínů adresace odkazů, cesta, doména a další pojmy. To může být zajímavé pro každého, kdo je webdesignérským samoukem a potřebuje si některé názvy ujasnit.

XCSS - referenční příručka je volným pokračováním načaté cesty v první publikaci. Vzhledem k tomu, že jsem velkým obdivovatelem kaskádových stylů, moc jsem se na tuto knihu těšil. Byl jsem zvědav, co nového mi přinese, nakonec jsem ji přečetl během jednoho večera. Je přesně o tom, že většinu pojmů jsem již znal, ale některé z nich pro mne najednou dostaly novou kvalitu. Najdete zde kompletní sestavu veškerých deklarací, vlastností a hodnot, které při použití kaskádových stylů potřebujete. Vše pěkně srovnané do přehledných tabulek, s upozorněním, že některé pojmy jsou třeba i zastaralé, popř. s uvedením možných alternativ.

Nejvíce mne ale dostala kapitola Barvy v (X)HTML dokumentu. Takový přehled využití barev zařazených do příslušných skupin jsem zatím viděl jenom na webu. Když povídání o barvách, tak barevně (což u referenčních příruček nebývá obvyklé). Nádhera.

Stručná, ale dobře napsaná kapitola o písmech se také hodí, zejména, pokud hledáte vhodný font pro svůj web. Samozřejmostí je typografie.

Závěr je velmi jednoduchý, pokud tvoříte web, obě publikace si kupte. Určitě nebudete litovat. Knihy totiž nejsou o polemice nad kvalitou obsahu, ale o tom, že většina z nás je potřebuje.

Obě knihy je možné si objednat na adrese www.zonerpress.cz za dobré ceny 180 Kč (XDHTML) a 225 Kč (XCSS) Kč. Dokonce jsem je viděl za příjemnější cenu v jednom balení.
>>>>>

27-09-2004

Na Timovi
Ve světě