it´s too late to be late again

Články



Geostorky


Máme se začít bát?

Kniha, která popularizuje geovědy a zároveň ukazuje, jak nebezpečný může být nedomyšlený přístup k Zemi. V podstatě jde jednak o hrátky planety s naší naivitou, a dále o různé těžby nebo stavby bez vztahu k chování přírody. Což vlastně znamená, že kniha je plná katastrof. Nikoli pojatých hororově, ale věcně a s vysvětlením, které musí chápat i laik.

Když jsme byli vloni v Grindavíku, nenapadlo mne, že o tři měsíce později bude docházet k jeho evakuaci. Vnímal jsem celou situaci hodně osobně, protože se nestává každý den, že po místech, kde chodíte, za několik týdnů teče láva. A při čtení Geostorek si najednou uvědomuji, že podobné úkazy se dějí všude, jen je v současném tempu doby nevnímáme.

Kniha je psána vypravěčným stylem, jde o příběhy, které jsou pravdivé a nejlepší je vysvětlení, proč se takové události dějí. Při čtení vám bude připadat, že důvody katastrof jsou jasné a logické, proč tedy tolik podceňované? Kdybych učil zeměpis, určitě bych ji doporučil jako nejlepší četbu pro pochopení mnoha událostí. Když si totiž poskládáte jednotlivé příběhy k sobě, možná si uvědomíte, jak je vlastně naše planeta citlivá a křehká.

Geostorky

08-09-2024

Na Timovi
Ve světě