it´s too late to be late again

Články



Product Owner


Projektová pozice, která školy míjí.

Důležitá role v agilním projektovém řízení určuje, jakým směrem se bude realizace ubírat. Jeho slovo je rozhodující při dílčích částech (sprintech) i v celkovém procesu. Proč? Definuje vizi projektu a jeho úkolem je obhájit všechny kroky před týmem i zákazníky. Pokud rozhodne, že se zvolí v průběhu jiná cesta, bude tomu tak. On si to musí zodpovědět. Hlavně ale musí být schopen vizi představit tak, že se s ní zainteresované strany ztotožní.

Mně je tato role v projektech hodně blízká. Rád plánuji a kombinuji, ale pokud mám navíc šanci svou představu předkládat, jsem rád. Protože každý projekt považuji za posun dopředu, nikoli dohánění nedostatků. Ostatně na tom by asi nebylo nic vizionářského, že? Bohužel zejména investiční projekty řeší často ve školách situaci, že obrazně řečeno někde něco padá.

Agilní projektové řízení se hodí zejména pro tzv. šablony pro školy. Minimálně proto, že jde o aktivity, které spolu vůbec nemusí souviset. Product Owner jim ale může dát celkový smysl a propojení tak, aby šlo opravdu o projekt, nikoli pouze o dotaci. Mimochodem, ono to začíná už tím, že šablonám dáte jeden název projektu. Pro někoho to může být formální záležitost, já to ale vnímám jako důležitý aspekt. I to je o vizi. Z logiky personální struktury plyne, že Product Ownerem by měl být ředitel školy.

Je řada agilních metod, já mám v oblibě Kanban a Lean. Z pohledu jakési projektové supervize, kdy sledujete více projektů zároveň, je systémový přístup v co možná nejjednodušší formě nezbytný. Vizualizace taky hraje svou roli a právě Kanban se dá krásně vymodelovat v Google kalendáři a úkolech. Nakonec si díky zkušenostem vytvoříte vlastní způsob vedení projektů, který ale stojí v principu na tradičních základech.

15-09-2024

Na Timovi
Ve světě