it´s too late to be late again

Články



Markdown v Google dokumentech


Jak zrychlit psaní textů?

Když se poprvé a hodně dávno objevila platforma Tiddlywiki, byl jsem z ní tak nadšen, že jsem ji tenkrát přeložil do češtiny včetně několika aktualizovaných verzí. Překlady byly dokonce umístěny v GitHubu vývojářů. A taky máme v nabídce DVPP elearningový kurz o Tiddlywiki pro učitele informatiky, který již dvakrát proběhl.

Metoda formátování Markdown umožňuje rychlejší úpravy textů nejen v podobných šablonách jako Tiddlywiki. V Google dokumentech i Google prezentacích je použití velmi snadné. Nejdříve je třeba Markdown povolit, to najdeme v nabídce Nástroje - Předvolby - Povolit Markdown. To je z hlediska nastavení všechno.

Začínáme psát text a rovnou jej můžeme formátovat. Už při nadpisech napíšeme křížek/hashtag (#), mezeru a text, poté dostane odstavec styl Nadpis 1. Podtitul díky dvěma křížkům (##) bude mít styl Nadpis 2, atd. Je zřejmé, že podobně zapíšeme tučné písmo a kurzívu. Také seznamy, ty mohou být odrážkové i číslované. A samozřejmě existuje také zápis odkazů (viz níže).

Asi se vám podobný přístup zdá zbytečný. Jenže opravdu může jít o zrychlení, protože jde jen o rutinní dovednost. A dále to beru jako alternativu, zejména pokud ve škole učíme HTML. U již zmíněného Tiddlywiki je výhoda v tom, že použití metody Markdown vede k výstupu v podobě hotového produktu s dodržením stylů. Což žáky baví určitě víc než pouhé úpravy textů.

Markdown v Google dokumentech:
# Nadpis 1 - nadpis první úrovně
## Nadpis 2 - nadpis druhé úrovně
### Nadpis 3 - nadpis třetí úrovně
…- podobně nadpisy 4, 5 a 6
*kurzíva* - text psaný kurzívou
_kurzíva_ - text psaný kurzívou
**tučně** - text psaný tučně
__tučně__ - text psaný tučně
***kurzíva i tučně*** - text psaný kurzívou i tučně zároveň
~přeškrtnutě~ - přeškrtnutý text
- nečíslovaný seznam - odrážka jako pomlčka s mezerou
* nečíslovaný seznam - odrážka jako tučný bod s mezerou
1. číslovaný seznam - číslo s tečkou a mezerou
[Odkaz](https://…) - zápis odkazů včetně kotvícího textu

Pokud byste chtěli soubor exportovat jako Markdown, musíte vybrat v nabídce Soubor - Stáhnout - Markdown (.md). Z vlastní zkušenosti vím, že když pracuji v chromebooku a texty píšu v Google dokumentech, jde o velké urychlení práce a návyk, který mi pomáhá stále. Dva roky jsem používal chromebook jako hlavní pracovní nástroj a zpětně si říkám, že jeho využití bylo vysoce efektivní i díky metodě Markdown.

22-09-2024

Na Timovi
Ve světě