it´s too late to be late again

Články



WordPress – efektivní publikování na webu


Autor: Scott McNulty
Vydal: Zoner Press, 2009

WordPress – efektivní publikování na webu Když jsem před třemi lety psal poměrně pochvalný článek Publikování v prostředí WordPress, netušil jsem, zda jej budu někdy používat. Pro větší systémy se příliš nehodí (to si myslím stále) a můj web běhá na vlastním stroji. Dokonce jsem měl pocit, že podléhá určité modní vlně, něco jako "kdo nepoužívá WordPress, je pozadu". Vloni jsem jej poprvé vyzkoušel jako ukázkový a výukový nástroj pro instalaci MySQL databáze a osvědčil se. Plyne z toho příjemný závěr – WordPress je výborný a zajímavý publikační systém, který v současné době asi obtížně hledá konkurenta.

Kniha, která se zabývá WordPressem v celé kráse, je velmi dobrá. Kromě skutečnosti, že je zaměřena na publikační web, který výrazně sleduje moderní trendy, má i jiné kvality. Je totiž manuálem, který kromě návodů také vysvětluje. Na 190 stranách je popsán celý průběh instalace a administrace, kód webu je vysvětlen detailně a zároveň pochopitelně, nechybí ani autorova přímá zkušenost.
V další části se dozvíte o designu WordPressu, jak pracovat s hotovými motivy, kde je najdete, či jak je dostanete do svého systému. Pokud vám tento způsob nevyhovuje, můžete si pomocí kaskádových stylů vytvořit vlastní motiv celého webu. Opět jsou zde popsány veškeré závislosti.
Autor se věnuje i pluginům, které jsou právě u WordPressu docela potřebné a užitečné. Rozhodně nejde pouze o kosmetické úpravy, ale o výrazné ovlivňování funkčnosti celého webu.

Instalací jsem si prošel několikrát a vždy bez problémů. I to zvyšuje zájem o WordPress. Sleduje nové trendy, proto zde najdete tzv. štítkování, které je symbolem současných přístupů. Lze jej propojit s fotogalerií (pomocí pluginu), takže máte celý web pod kontrolou. Velmi bohatý je redakční prostor, kde má každá pozice jasná pravidla. Je trochu nepřehledný, což je daň za velké množství různých nastavení. Orientace je ale rychlá a není problém cokoli editovat. Základní instalace je v angličtině, ale pokud chcete českou lokalizaci, v knize najdete návod, jak ji zprovoznit. Navíc existuje i český web www.cwordpress.cz, kde je aktuální verze v češtině.

Kniha není jenom o přečtení. Pokud k ní přistoupíte s cílem naučit se WordPress zprovozňovat a používat, stáhnete si instalační soubor z mateřského webu a společně s autorem si budete chvíli hrát, určitě neuděláte chybu.
>>>>>

19-09-2009

Na Timovi
Ve světě