it´s too late to be late again

Články



SQL bez předchozích znalostí


Autor: Andy Oppel
Vydal: Computer Press, 2008

SQL bez předchozích znalostí Kniha navazuje na starší publikaci Databáze bez předchozích znalostí. Je od stejného autora a rozšiřuje ji o SQL. Kdo si někdy zkusil databázi vytvořit, ví, že může zpravidla začít dvěma způsoby. Využít objektový program jako MS Access či OpenOffice Base, nebo se pustit do textového zápisu, kde je k dispozici několik platforem. Vzhledem k tomu, že používám MySQL, vyzkoušel jsem příklady z knihy v tomto prostředí. Velmi dobrým krokem je poskytnutá databáze, která je ke stažení na stránce vydavatelství. Ale pozor! Přestože nevyžaduje hlubší znalosti, není její instalace úplně bezproblémová. Soubor jsem uložil ve formátu TXT s tím, že jej budu importovat do aplikace phpMyAdmin. Autor sice píše, že MySQL žádné úpravy nepotřebuje, ale to platí pouze, pokud budete trénovat jednotlivé tabulky. Soubor obsahuje i data a byla by škoda je nepoužít. Já jsem musel odstranit ze souboru všechny komentáře, jinak si s nimi import SQL neporadil. Také je nutné ze souboru smazat první část s DROP TABLE. Odstraňovali byste totiž neexistující tabulky. Úspěšný import vám udělá radost, budete mít totiž k dispozici hotovou strukturu databáze včetně dat!

Struktura celé knihy je velmi dobře propracována. Po úvodních částech, které se věnují databázím obecně a výše uvedenému cvičnému souboru, následuje pohled dovnitř. Autor zvolil nejlogičtější postup, a to rozdělení hlavní témat do DDL, DQL a DML. Pro vysvětlení: DDL je jazyk pro tvorbu objektů (nejčastěji tabulek), DQL vybírá data z databáze a DML je spravuje. A k tomu jako dodatek DCL, což je jazyk pro jejich zabezpečení. Tento přístup je výborný z hlediska využití ve výuce a je velmi dobře aplikovatelný i při použití souborových databází typu Access. Činnosti lze provádět v MySQL databázi pomocí webové aplikace phpMyAdmin v dostatečném rozsahu, abyste SQL pochopili a procvičili. Samozřejmě můžete psát i v příkazovém řádku, ale to asi každého neosloví. Pokud ovládáte programovací jazyk PHP, není problém zapojit nějaké skripty.

Kniha je opravdu výborná. Při čtení máte pocit, že je dostatečně obecná a nestraní žádné konkrétní platformě, zároveň je snadné jednotlivé kapitoly trénovat v konkrétním prostředí. Po každé části následuje test, který má rovněž promyšlenou strukturu a navíc i komplexní test na konci celé publikace.
>>>>>

26-11-2010

Na Timovi
Ve světě