it´s too late to be late again

Články



97 klíčových znalostí softwarového programátora


Autor: Kevlin Henney
Vydal: Computer Press, 2010

97 klíčových znalostí softwarového programátora Kniha svým názvem i uspořádáním patří k jiné publikaci, o které jsem již psal. Struktura je prakticky stejná a díky tomu je i její čtení pohodové. Můžete ji otevřít, na které straně chcete, začít číst a nic vám neuteče. K článkům na začátku se vrátíte posléze a velmi rádi. Zvědavost vám nedá spát, jednotlivé kapitolky jsou poučné a obsahově velmi kvalitní. Zkrátka, způsob předávání zkušeností formou "sborníku" tady chyběl a vydavatelství se podařilo tento příkop velmi efektivně přemostit. Nebudu se pouštět do popisu jednotlivých článků, ani nevím, jak bych to dělal. Jsou krátké, výstižné, většinou i trefné z hlediska čtenářových zkušeností. Takže spíše osobní pohled.

Po přečtení několika příspěvků jsem se opět ujistil ve svém názoru, že právě Open Source je opravdovým dobrodružstvím pro každého programátora, který má rád překvapení. Samozřejmě myšleno pozitivně, otevřený kód je totiž jako džungle, ve které se pohybujete s kompasem a mapou, máte cíl, ke kterému směřujete, ale vámi vybraná cesta se klikatí díky vertikálním překážkám, které na mapě nejsou. Při veškeré úctě a respektu, který ke všem programovacím prostředím mám, je vše v Open Source nějak milejší. Divné, že? Účel zde evidentně nesvětí prostředky, někdy zkrátka vítězí neefektivní radost.

Aby nedošlo k mýlce, kniha není o svobodném nebo uzavřeném software. Hlavním tématem jsou pocity a velmi subjektivní rady programátorů, kteří se pravděpodobně dostali do lehce krizových situací a jejich řešení ukazuje, jak z těchto pastí ven. Vůbec nejde jen o programování, ale o přístupy a postoje. Osobnostní růst nelze zobecňovat, všichni se učíme díky zkušenostem jiných, tady je máme pěkně pohromadě a ve slušném počtu. Některé neosloví, jiné jsou psány téměř podle vás. I to z knihy vyznívá. Velmi příjemné čtení, ke kterému se člověk občas vrátí.
>>>>>

14-02-2011

Na Timovi
Ve světě