it´s too late to be late again

Články



O knize Steve Jobs


Napsal Walter Isaacson - autor příběhu a vypravěč osudu.

Knih o Stevu Jobsovi jsem přečetl víc, přesněji tři. Tajemství inovací Steva Jobse, Jak myslí Steve Jobs a tuto. Každá sleduje něco jiného a ta největší rozsahem asi všechno. Mapuje život jednoho z největších vizionářů dnešní doby a určitě stojí za přečtení.

Steve Jobs je postava, která vstoupí do učebnic. Už jsem jednou napsal, že kdyby znovu vyšla kniha 100 nejvlivnějších osobností dějin (1994), on by v ní určitě nechyběl. Jeho zarputilost a neuvěřitelná důvěra ve vlastní pravdu je natolik výrazná, že jej veřejnost na celém světě obdivuje, nebo nenávidí. Asi nejméně lidí ho nezná nebo nechce vůbec brát na vědomí.

Možná nejsilnější Jobsovo přesvědčení je, že hardware a software patří nerozlučitelně k sobě. Tím se Apple nejvíce liší od ostatních. Přestože je svět na jedné straně masírován Microsoftem nezávisle na jeho nositelích, na druhé straně ovlivňován stále poněkud nesměle různými a hlavně svobodnými linuxovými distribucemi, někde mezi jsou produkty Apple s vizí, že o hardware nebo software nemá smysl hovořit. Na rozdíl od obou protipólů zde žádné podobné dělení neexistuje. Technicky samozřejmě ano, ale uživatelsky ani obchodně nikoli. A tato myšlenka se ve správném okamžiku nasazuje na vhodná zařízení, která potom mají dopad spíše psychologický než technologický.

Postoj Jobse k obchodu s hudbou? Ten snad ani nemůže mít odpůrce. Možnost nakupovat samotné skladby bez nutnosti celých alb byla před několika lety téměř nepředstavitelná. Vytváření vlastních playlistů nám dneska připadá normální, přesto se sám nemohu zbavit zvyku do iPodu nahrávat celá alba, i když se mi některé písně nelíbí. Přesně to chtěl Jobs změnit, ne jenom obchod, ale taky myšlení.

V oblasti cloudových technologií to dlouho vypadalo, že v Apple nestihli nastoupit do vlaku, který už jel. Nakonec to tak není, provázanost office aplikací v různých zařízeních a Fotostream ukazují, že jenom dělají věci jinak. Nevím, jestli lépe, ale je fakt, že na to hodně lidí slyší.

I přes obrovský rozsah a pitvání detailních situací má kniha jasný tah na branku. Člověku totiž začne docházet, že úspěch a bohatství jsou pojmy velmi pomíjivé a pokora je nezbytnou součástí našeho jsoucna. Tak jsem ji pochopil já.

13-01-2013

Na Timovi
Ve světě