it´s too late to be late again

Články



iMovie v novém provedení


Jeden z nejlepších applovských nástrojů pro tablety je v aktualizované verzi.

Předchozí článek byl o tom, jak snadno lze tvořit videa pomocí aplikace iMovie na iPadu. Dříve než jsem se rozhodl něco napsat, předcházelo tomu několik krátkých filmů, proto jsem se do textu pustil až po několika měsících. V uplynulém týdnu ale vyšla velká aktualizace programu a přinesla několik změn, které si zaslouží pozornost. První dojem je, že jde opravdu o velké vylepšení prostředí. V odkazu pod článkem najdete video, které jsem natočil během odpoledne a večer nastříhal. Tentokrát jsem se rozhodl nezapínat notebook a kompletně vše zpracovat pouze na mobilním zařízení.

Videa jsem programově točil iPodem Touch. Vzhledem k tomu, že mám představu, jak mají zdrojové soubory vypadat, jejich pořízení je hračka. Do iPadu je kopíruji pomocí aplikace WiFi Transfer, jde o záležitost několika minut. Stejně tak potřebné fotografie.

Spouštím iMovie. Upgrade aplikace je v rozložení prostředí, rychlejším běhu a propojení s iCloudem. První změna (kromě ikony na ploše) vyplývá z úvodní obrazovky. Má jiné rozmístění některých bloků, novou navigaci a hezčí fonty. Jsem v programu a začínám se orientovat. Na rozdíl od situace před několika měsíci dnes vím, co hledám.

Proč mám pocit, že svět je rychlejší? Odpovídá tomu i výroba a ladění krátkého videa, které chystám.

Práce v iMovie je rutinní. Tato strategie Applu funguje stále dobře. Pro mne to znamená přemýšlet hlavně o obsahu a formě. Vytvoření videa je nakonec záležitost krátké doby, nejvíce času zabírá vychytávání drobností a ladění pocitové stránky. Film dávám dohromady především kvůli sobě, nejde o žádnou reportáž.

Vracím se k vlastní aplikaci. Rozložení oken je vzhledem ke starší verzi zrcadlové (lze jej přesunout), ale ovládání má naštěstí stejnou logiku. Trochu jsem očekával širší nabídku zvuků, ta ale zůstala stejná. Takže i tato strategie Applu, že je dobré utratit 4,49 € za doplňkovou aplikaci, se nemění. Výrazný posun je v textových blocích. V nabídce je několik animovaných efektů, které vypadají opravdu dobře. Základní motivy pro filmy jsou také stejné a nabízejí už od začátku možnost pracovat s jednou multimediální šablonou. Nebo si ji vybrat během tvorby, to už je na mně. Díky vestavěnému mikrofonu lze film okomentovat, popřípadě doplnit o další záběry.
>>>>>

27-10-2013

Na Timovi
Ve světě