it´s too late to be late again

Články



HDR fotografie v iOS


Oblíbené focení, které není přehnaně inovativní.

Technologii HDR v mobilech jsem se pokusil přiblížit před třemi měsíci. Šlo především o ruční práci se snímky s různou clonou, které jsem fotil Lumií 920 a skládal v Zoner Photo Studiu. Nejdůležitější bylo pořízení zdrojových fotografií, kde jsem použil vestavěnou funkci Bracketing (Lumia Camera).

Apple v iOS s HDR pracuje jinak. Tato funkce je již součástí aplikace Fotoaparát, což vede k odlišnému přístupu. Abych byl přesný, musím přiznat, že nepoužívám iPhone, ale iPod touch. Jde o malé čtyřpalcové zařízení, které je svojí fotovýbavou na úrovni iPhonu 4, foťák má rozlišení 5 MPx a kromě formátu 4:3 umí ještě 1:1, panorama, filtry a HDR. Je mi jasné, že mobily iPhone 6 (S, Plus) umí víc a jejich majitelům se uvedené snímky mohou zdát málo reprezentativní, ale to není podstatné.

Bez HDR
Kontrastní snímek bez použití HDR

Použití HDR
Kontrastní snímek v HDR ukazuje prokreslení stínů

Přehrávač fotí docela dobře a když porovnám výsledky v rámci skupiny iPod touch na Flickru, jsem s nimi docela spokojen. Víc už z něj asi nedostanu, což ale nevadí. Využívám ho opravdu nadoraz a v kombinaci s dalšími úpravami v iPadu chápu, proč je skupina na Flickr.com tak početná. Snímky v odkazu pod článkem nejsou nijak upravované (pouze velikost a podpis) a k zamyšlení je zejména vliv protisvětla.

Kompaktnost malého zařízení naznačuje, že v mých rukou je prakticky jen kompozice. A v tom vidím největší přednost tohoto fotoaparátu. Vzhledem k tomu, že není co nastavovat, mohu se zaměřit především na objekt, který fotím. Jde zároveň o zásadní odlišnost HDR od aplikace Lumia Camera, která mi vytváří zdrojové snímky, nikoli konečné výstupy.
>>>>>

09-11-2015

Na Timovi
Ve světě