it´s too late to be late again

Články



Pište správně česky také jako e-kniha


…aneb jiná forma v dobře promyšleném provedení.

Název článku už tady nedávno byl, že? Ano, psal jsem o knize, která by podle mého názoru nejazykového kantora mohla v pohodě nahradit učebnice gramatiky se všemi možnými ministerskými doložkami. Styl skvělý, obsah bohatý. Vydavatelství Zoner Press k ní nabídlo ještě jednu verzi, a to v podobě e-knihy. V původním povídání jsem se o této možnosti zmínil, ale až nyní jsem si publikaci nahrál do… (až dále).

Psát znovu o obsahu nemá smysl, to zde již najdete. Jde mi hlavně o elektronickou formu a její přednosti. Nejdříve k formátu. V nabídce je ePUB a MOBI, což znamená, že můžete použít přístroj s libovolným operačním systémem (soubory neobsahují DRM). Obsah je hypertextový, takže se snadno a bez zdlouhavého listování dostanete k tématu, které vás zajímá. Není problém knihu číst na přeskáčku, logistika je volena tak, že jednotlivé kapitoly netvoří závislost. Postup je velmi pohodlný a zcela funkční.

Pište správně česky

Druhá vymoženost e-knihy je ve vyhledávání. Zajímá vás konkrétní problém? Necháte jej vyhledat a řešíte jen to, co potřebujete. Příklad: píše se povinen nebo povinnen, když víte, že ženský rod je povinna? Do vyhledávače v souboru zadáte potřebné slovo a vyběhnou vám všechny odkazy, které jej řeší. Tento rejstříkový přístup je k nezaplacení, což pochopí každý, kdo bude opravdu něco potřebovat.

Nyní se vracím k vhodnému přístroji. Mně na běžnou četbu knih příliš nevyhovuje iPad, ten používám spíše na různé příručky a návody. Takže iPhone s aplikací iBooks, do které jsem nahrál knihu ve formátu ePUB. Vzhledem k tomu, že jde o publikaci, kterou chci mít vždy v dosahu, formát MOBI posílám také do čtečky Kindle. Dokonce i zde ve dvou formách, jednak do skutečné čtečky, a dále do stejnojmenné aplikace, kterou používám na malém tabletu s Androidem. Chování knihy je v obou případech stejně komfortní jako v iOS.

Elektronické verze knih mají svá pro i proti. Je to dáno účelem, pro beletrii bych už čtečku neměnil, při práci s odbornou literaturou stále vítězí tištěná verze. Pište správně česky je někde mezi oběma směry.
>>>>>

21-05-2016

Na Timovi
Ve světě